Tribitor®
Obniża indeks glikemiczny posiłków

Tribitor® to zgłoszony do patentu, innowacyjny suplement diety, który pozwala kontrolować negatywne działanie na organizm produktów bogatych w węglowodany. Spożyty 15 minut przed posiłkiem obniża jego indeks glikemiczny oraz redukuje piki glukozy i insuliny.

Tribitor_box EU_plus sachet_right_small

Na co pomaga Tribitor®

Wysoko węglowodanowe posiłki i przekąski, zwłaszcza te o wysokim indeksie glikemicznym, jak białe pieczywo czy ciastka, powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, tak zwany pik glikemiczny. W reakcji na to trzustka gwałtownie wytwarza insulinę (pik insulinowy). To z kolei powoduje, że poziom glukozy we krwi szybko spada, często do poziomu sprzed posiłku (reaktywna hipoglikemia). Niski poziom glukozy odczuwamy w postaci głodu i mamy ochotę na kolejną węglowodanową przekąskę. I tak cały proces się powtarza.

To błędne koło gwałtownych pików i spadków prowadzi do nawracających zachcianek na słodycze i częstszego podjadania, co utrudnia kontrolowanie wagi. Insulina odpowiada również za magazynowanie w tkankach cukru i tłuszczu prowadząc do otyłości i zwiększając ryzyko cukrzycy. Wiele badań naukowych wskazuje na ścisły związek pików glikemicznych i insulinowych z występowaniem wielu schorzeń, takich jak: wspomniana otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, reaktywna hipoglikemia czy insulinooporność.

Tribitor_piki i schorzenia

Tribitor® pozwala wyregulować opisany wyżej proces, redukując piki glikemiczne i insulinowe nawet o kilkadziesiąt procent. Oczywiście nie zastąpi on zbilansowanej diety, ale pomoże w sytuacjach, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale chcemy ograniczyć związane z tym negatywne konsekwencje dla organizmu.

Z czego składa się i jak działa Tribitor®

Receptura preparatu Tribitor® bazuje na trzech naturalnych składnikach aktywnych, których połączenie w kompleksowy sposób hamuje trzy etapy trawienia i wchłaniania węglowodanów. Są to pochodzące od renomowanych europejskich dostawców: biała fasola, morwa biała oraz zielona kawa.

Ekstrakt z białej fasoli hamuje aktywność alfa amylazy trzustkowej odpowiedzialnej za trawienie skrobi, występującej między innymi w ryżu, ziemniakach czy makaronie. Ekstrakt z białej morwy hamuje głównie aktywność disacharydaz jelitowych, biorących udział w trawieniu dwucukrów, na przykład sacharozy czyli stołowego cukru. Natomiast ekstrakt z zielonej kawy hamuje wchłanianie glukozy przez transporter SGLT-1.

Tribitor3

Jak stosować Tribitor®

Preparat Tribitor® występuje w formie saszetek z proszkiem rozpuszczalnym w wodzie. Jedno opakowanie zawiera 30 saszetek o smaku cytrusowym. Napój należy przygotować i wypić na 15 minut przed posiłkiem bogatym w węglowodany. Jedną saszetkę produktu wsypujemy do szklanki wody i dokładnie mieszamy. Nie należy przekraczać dawki 2 saszetek dziennie.

Efekty stosowania preparatu Tribitor®

Skuteczność preparatu Tribitor® w redukcji pików poposiłkowej glukozy i insuliny została dowiedziona w badaniach klinicznych*. Przeprowadzono je na podstawie rzeczywistych posiłków.

Tribitor_udowodniona redukcja pików

Badania potwierdziły także, że Tribitor® 3-krotnie ogranicza występowanie epizodów poposiłkowej hiperglikemii, czyli sytuacji, w których poziom cukru we krwi spada poniżej poziomu wyjściowego sprzed posiłku i pojawia się ochota na kolejną słodką przekąskę. Preparat pomaga więc zapanować na nagłymi napadami głodu i niekontrolowanym podjadaniem. Jest dzięki temu bardzo pomocny w odchudzaniu.

Dzięki swojemu działaniu Tribitor® pozwala ograniczać negatywne skutki zdrowotne jedzenia produktów o wysokim indeksie glikemicznym i bogatych w węglowodany, takich jak: białe pieczywo, gotowane ziemniaki, makarony, ryż, chipsy, ciastka, itp.

*Podwójnie zaślepione, randomizowane badanie kliniczne, z grupą placebo; MarMar Investment sp. z o.o.